Aлександар Поповић

Aleksandar Popovic certificate

 

По рецепту књижевника

По рецепту књижевника…

2019-09-27-19-12-10-378

IMG_20190927_223316_820

~ Обиљежавање Свјетског дана туризма ~  

ЈУ Основна школа „Ђура Јакшић“ нашла је своје мјесто и на обиљежавању Свјетског дана туризма, које је организовано у петак, 27. септембра 2019. године, у Приједору.

Наиме, као дио екипе Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци, заједно са проф. др Биљаном Бабић, на манифестацији је учествовао и проф. Александар Поповић, наставник српског језика у нашој школи и студент мастер студија на поменутом факултету. Боје Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци бранио је мр Дарко Ратковић, а испред Угоститељско-трговинско-туристичке школе у Бањој Луци на обиљежавању Свјетског дана туризма учествовао је мр Предраг Тошић, свима нама добро знано и омиљено телевизијско лице.

Група наставника из Бање Луке је том приликом презентовала публикацију под називом „По рецепту књижевника“, у издању Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци. Један од аутора, лектор и коректор наведене публикације управо је наш наставник Александар Поповић.

Читаоци ће у публикацији сазнати какав допринос у проналаску кофеина има Јохан Волфганг фон Гете, колико зеленог чаја је пио Фјодор Михајлович Достојевски, у којем пићу су највише уживали Ђура Јакшић, Аугустин Тин Ујевић и Ернест Хемингвеј, како изгледа рецепт за вишеградски купус, омиљено јело Меше Селимовића, те која је омиљена посластица књижевника Бранка Ћопића и Мате Ловрака.

Организатори овог догађаја су Министарсто трговине и туризма у Влади Републике Српске и Туристичка организација Републике Српске, а манифестација је одржана под слоганом: „Туризам и радна мјеста: боља будућност за све“.

Са радошћу очекујемо ову манифестацију и сљедеће године!

12744422_10153606237504263_1851208610960788225_n~  Ч и т а л а ч к а  с е к ц и ј а  ~

На почетку школске 2015/2016. године нашим ученицима понудили смо ту могућност да похађају једну нову секцију. Ријеч је о Читалачкој секцији.

Секцију и њен садржај осмислио је и њоме руководи Александар Поповић, наставник српскога језика. Позив да буду чланови ове секције прихватили су сљедећи ученици: Сара Винчић, Виолета Гарић, Марио Комарица, Маша Милојевић, Милош Милојевић (из VI3 разреда), Маша Ћоћкало, Немања Црномарковић (из VII3 разреда), Ива Барач и Николина Ерак (из VIII1 разреда).

Након заједничког планирања садржаја и креирања годишњег програма рада, ученици су самостално осмислили, дизајнирали и израдили своје Читалачке дневнике, у које уносе своје забиљешке и утиске стечене у току и након читања књижевноумјетничких дјела.

Прво полугодиште посвећено је умјетности уопште, књижевности као врсти умјетности, односу са и према другим умјетностима, синкретизму, књижевним родовима и врстама, те текстовима из народне или усмене књижевности.

У средишту наше пажње у другом полугодишту јесу текстови који припадају умјетничкој или писаној књижевности.

Оно што је посебно занимљиво јесте то да наставник и ученици бирају текстове који се не налазе у редовном НПиП и списку лектире, а када је ријеч о умјетничкој књижевности, примат имају награђивана дјела и дјела савремених писаца.

Школску годину завршићемо израдом паноа на којем ће ученици демонстрирати и представити све оно што су научили и прочитали на часовима ове секције, те гледањем филмова који су снимљени по највећим књижевноумјетничким дјелима домаћих и свјетских аутора.

Вријеме састанака је понедјељком, у времену од 12.40 до 13.25 часова.

П. С. Добра књига из људи извлачи оно најбоље!

Руководилац секцијом:

Александар Поповић      

Литереарна секција

 Рецитаторска секција

Фотографије:

Уређење учионице

Нема изабраних галерија или галерија је избрисана.

Матура

Нема изабраних галерија или галерија је избрисана.

Презентације:

Стилске фигуре

Основни елементи у структури књижевног дјела