~ ПО РЕЦЕПТУ КЊИЖЕВНИКА 9: „Храна у стрипу” ~

2022-12-24-16-55-09-163

На самом концу 2022. године реализована је девета по реду радионица у оквиру пројекта „По рецепту књижевника”. У интерактивној радионици под називом „Храна у стрипу”, а којом је координисао мср Александар Поповић, професор српског језика и књижевности, учествовале су Теодора Гајић, Тијана Гајић, Марија Дакић, Катарина Илић, Емилија Каурин и Ива Лончина, ученице одјељења IX 2 ЈУ Основне школе „Ђура Јакшић”. Оне су различите прехрамбене намирнице вјешто уклопиле у цртеже из стрипа које су самостално нацртале.

Стрип је прича представљена помоћу низа слика праћених текстуалним дијалогом и објашњењима. У посљедње вријеме постоје и стрипови само у сликама, без текста.

Данас се стрип обично третира као врста умјетности, чак је познат и као „девета умјетност”,  и сматра се мјешавином књижевне, ликовне и драмске умјетности.

Средином двадесетог вијека дошло је до снажне поларизације англоамеричког стрипа на суперхеројске и новинске стрипове („comics”) и на независни стрип, који инсистира на супкултурној традицији, односно – графички роман („graphic novels”). Међутим, постоје теоретичари који се не слажу са тим и стрип сматрају наративном, али не и књижевном формом.

Разликује се више жанрова стрипа и врста стриповских јунака: фантастика, научна фантастика, суперхероји, вестерн, пустоловни, хорор, комични, криминалистички и друге врсте стрипа.

Данас постоје три главна центра стрипа у свијету која имају потпуно различите традиције. Центри се дијеле према државама у којима егзистирају, тако да разликујемо три центра – у Француској и Белгији, у Јапану и у Сједињеним Америчким Државама.

На приложеним фотографијама можете погледати радове вриједних матуранткиња. Вама препоручујемо да пустите машти на вољу и помоћу слика које ћете видјети, уз одговарајући текст, израдите властити стрип.

Будите креативни!

 

Извјештај припремио:

Александар Поповић,

мср српског језика и књижевности

15 ставка(e) « од 15 »