~ Посјета ученика и професорица ЈУ Гимназија Бања Лука нашој школи ~

IMG_20220515_221745

У четвртак, 12. маја 2022. године, у пратњи професорице историје и латинског језика Татјане Јурић и професорице српског језика и књижевности Бранке Љубојевић, нашу школу посјетило је осамнаест ученика ЈУ Гимназија Бања Лука.

Поменута посјета реализована је као дио пројекта под називом „Ко су биле жртве нациста у Другом свјетском рату”. Екипа бањалучких гимназијалаца дјелује у организацији Удружења за друштвену историју „EuroClio” и Студијског центра „Макс Манхајмер” из Дахауа.

Теренска настава, осим обиласка наше школе, обухвата и посјете Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу, Музеју Националног парка „Козара”, Концентрационом логору Јасеновац, Спомен-подручју Доња Градина, Јеврејском културном центру „Арије Ливне” у Бањој Луци, те обилазак изложбе.

Гимназијалце и њихове професорице дочекао је Дарко Томић, директор ЈУ Основне школе „Ђура Јакшић”, повео их у обилазак спомен-плоче, спомен-чесме и мурала, приближио им трагични догађај из 1942. године који је задесио житеље насеља Дракулић, Шарговац и Мотике и рударе рудника Раковац, те их упутио у начин на који се у Школи његује култура памћења и сјећања и у оквиру ње обиљежава 7. фебруар, дан када су у Другом свјетском рату мучки, хладним оружјем, убијена 52 ученика наше школе.

 

Извјештај припремио:

Александар Поповић,

мср српског језика и књижевности

8 ставка(e) « од 8 »