Бонтон за најмлађе

Бонтон који треба усвојити до 9. године

2 3

 

Кад желиш да ти неко нешто да, реци “молим”.

Кад нешто добијеш, или ти неко помогне реци “хвала”.

Ако дајеш неком нешто, реци “изволи”.

Ако погријешиш, реци “извини”.

Не упадај у ријеч! Не прекидај и не упадај у ријеч док одрасли разговорају осим ако није заиста хитно. Родитељи ће примјетити да нешто желиш рећи и саслушаће те кад заврше с разговором. Ако си сигуран да оно што желиш да кажеш не може да сачека, реци “извините, …”. То је културан начин да привучете пажњу одраслих.

Сазнајте више! Како да научите дјецу да не ометају разговоре одраслих. Смијем ли то? Ако ниси сигуран да ли смијеш да прекинеш разговор одраслих, питај одрасле за дозволу. Тако ти послије неће бити криво због својих поступака.

Не волим… Избјегавај да набрајаш ствари које не волиш, осим ако те неко баш не пита или ти је нпр. понуђена храна коју не волиш. И ту се треба пристојно изразити, нпр. “Извините, ја не волим ову врсту поврћа.” Боље је да причаш о ономе што волиш. И ти и сви око тебе ћете те радије саслушати.

Коментaрисање других! Ружно је коментарисати или оговарати друге људе. Оно што ти видиш као нечији недостатак, другоме можда уопште не смета. Коментарисањем нечије памети или изгледа, другу особу можете повриједити, а о себи можете створити доста ружну слику.

Пристојност при сусрету! Кад видиш старију особу коју познајеш или пријатеља, културно је поздрави. Кад се упознајеш с неком особом, погледај ту особу, пружи јој руку и представи се. Кад те неко упита како си, одговори му, а потом ти њему постави исто питање.

Буди добар гост! Када дођеш у госте код пријатеља, поздрави укућане, понашај се пристојно и на крају захвали на гостопримству.

Куцај на врата! Прије него што уђеш у неку просторију, а врата су затворена, обвезно покуцај и уђи тек кад зачујеш “слободно”.

Телефонирање! Кад телефонираш, увијек се пристојно представи и замоли да ти се јави особа с којом желиш да разговараш.

Ружне ријечи! Никад не псуј. Одрасли већ знају све просте и безобразне ријечи и више им нису занимљиве, него досадне и непријаВећина дјеце није намјерно некултурна, неваспитана или непристојна, него још нису упозната с правилима лијепог понашања, објашњавају психолози.Понекад дјеца не схватају да је непристојно упадати одраслима у ријеч, чачкати нос или наглас коментарисати нечији изглед. А у свакодневној јурњави, родитељи немају времена увијек да дјеци приближе правила бонтона (културног понашања).

Уколико Ваше дијете усвоји ова једноставна правила, али тако да буду прилагоћена узрасту, васпитаћете дијете у саосјећајно и пристојно дијете коме ће научено бити од велике помоћи у каснијим животним ситуацијама;

 

Чаробне ријечи:

Ако жетне. Не псуј ни пред другом дјецом. Можда ће ти се чинити да их забављаш, али није тако. О теби ће имати лоше мишљење и они и њихови родитељи. Исто тако, не називај друге људе погрдним именима. Немој да се смијеш другим људима. Како би се осјећао да се на исти начин неко тако понаша према теби?

Када ти је досадно… Када учествујеш у некој игри или си на представи која ти је досадна, немој гунђати и сметати. Стрпљиво причекај крај игре или представе, јер су се други око тога потрудили.

Ударање! Немој се тући. Ако случајно некога гурнеш или удариш, извини се.

Кашљање и кихање! Кад кашљеш или кишеш, покриј уста или нос марамицом или руком. Не чачкај нос, не подригуј гласно у јавности или у присуству других људи. Уколико имаш потребу подригнути, помјери се у страну и покриј уста руком.

Бацање смећа! Смеће се баца тамо гдје је за то одређено мјесто. Никад не бацај смеће крај пута.

Буди при руци! Када пролазиш кроз врата, погледај има ли неког иза тебе и придржи му врата. Ако видиш да неко од укућана (или учитељ/ица) ради нешто у чему би могао да му помогнеш, понуди своју помоћ. Ако те они сами замоле за помоћ, немој гунђати, већ помози. Теби је такође помоћ често потребна.

У трамвају, аутобусу, амбуланти… увек уступи мјесто инвалиду, старијој особи или трудници.

При јелу… Током ручка је непристојно сркати и мљацкати. Не заборави на ријечи “молим” и “хвала”. Уколико нешто не желиш ручати, реци “Не, хвала.” Немој ручати прстима и научи правилно да користиш прибор за јело. Користи се салветом за брисање када треба да обришеш уста.

 

Припремила:

Јована Брнић, учитељица II3