~ Екскурзија ученика осмог разреда ~

2022-06-10-10-06-50-407

Екскурзија ученика осмог разреда реализована је у периоду од 6. до 10. јуна 2022. године. Седамдесет ученика наше школе путовало је у пратњи својих одјељењских старјешина Јелене Недић (VIII 1), Александра Поповића (VIII 2) и Светиславке Кнежевић (VIII 3), директора Школе Дарка Томића, Слађане Бјелић и Милоша Лучића, водича Туристичке агенције „Bis travel”, те Јелене Гараче, љекара ангажованог од стране организатора путовања.

У ову дуго очекивану пустоловину кренули смо у 7 сати. Након вишечасовног путовања стигли смо до планираног одредишта – у Тршић, мјесто смјештено девет километара југоисточно од Лознице. У Тршићу смо обишли Спомен-кућу Вука Стефановића Караџића, као и комплетан комплекс око ње. Сачињавају га вајат, качара, амбар и кош за кукурузе. Путовање смо наставили према „Српској Атини”. Након доласка у Нови Сад, смјештања у хотел и вечере за ученике је организована посјета „McDonaldʼs-u”, те дружење уз музику и плес.

Другог дана, одмах послије доручка, упутили смо се у обилазак бајковитих Сремских Карловаца. У шетњу смо кренули из самога старог градског језгра, са главног трга у Сремским Карловцима, који носи име по истакнутом пјеснику епохе романтизма Бранку Радичевићу. Обилазак Бранкових Карловаца обухватао је чувену Карловачку гимназију, зграду Магистрата, Богословију „Свети Арсеније Сремац”, Патријаршијски двор, те Саборну цркву Светог Николе из 18. вијека. Након шетње мјесто сусрета била је чесма Четири лава. Обиласке у првом дијелу дана завршили смо на Петроварадинској тврђави. Након ручка запутили смо се у шетњу центром Новог Сада. Прошли смо поред Српског народног позоришта, да бисмо стигли до Трга Светозара Милетића и споменика још једном српском романтичарском пјеснику – Јовану Јовановићу Змају. Завршили смо шетњом Дунавском улицом и запутили се према хотелу у којем смо били смјештени. Дан смо окончали вечером, посјетом „McDonaldʼs-u”, те дискотеком у оквиру хотела.

Трећег дана, након доручка, запутили смо се у Београд. Једна група ученика посјетила је стадион Фудбалског клуба „Црвена звезда” – „Рајко Митић” (некадашњу „Маракану”), док се друга запутила према „ЈНА”, стадиону Фудбалског клуба „Партизан”. Лаганом шетњом стигли смо до Музеја Николе Тесле и Храма Светог Саве на Врачару. Послије смјештања у хотел и ручка, упутили смо се до оближње тврђаве Калемегдан, уживали у природи и зеленилу, забавним играма, а потом и шетњи Кнез-Михаиловом улицом. Одмах након одмора и вечере наставили смо шетњу улицама Београда, а предивно и топло београдско вече завршили смо гдје другдје него у ученицима омиљеном „McDonaldʼs-u”.

Послије доручка, пуни утисака, напустили смо хотел у Београду и запутили се према наредном одредишту на нашој мапи – Тополи и Опленцу, брду поред Тополе. На Опленцу смо посјетили Карађорђев конак, Музеј – кућу краља Петра и Цркву Светог Ђорђа. Након што су ручали ученици су имали слободно вријеме за одмор, дружење, игру, спорт и шетњу живописним крајолицима, кроз шуму и поред винограда. Четврти дан завршили смо вечером и дружењем у дискотеци у склопу хотела.

Посљедњи, пети дан започели смо доручком, а наставили посјетом Аранђеловцу, у којем смо обишли Буковичку бању. Након шетње Буковичким парком запутили смо се према историјском Орашцу. Ручали смо у раскошној сали Етно-села „Станишићи” у Бијељини, које је одушевило наше ученике. У Бању Луку стигли смо у 20 часа.

Захваљујемо, на крају, нашим водичима из Туристичке агенције „Bis travel”, као и свим водичима на локацијама које смо током петодневне авантуре посјетили, љекару и возачима који су наше путовање учинили бољим, квалитетнијим, сигурнијим и љепшим. Укратко – незаборавним!

Екскурзију, која је све вријеме праћена бојама, смијехом и мирисом липе, памтићемо читавог живота.

 

Извјештај припремио:

Александар Поповић,

мср српског језика и књижевности

59 ставка(e) « од 59 »