~ Наша гошћа Милијана Кос ~ 📺

376227354_317073637507225_1999070350635250_n
Поводом Међународног дана писмености угостили смо новинарку Милијану Кос, главну и одговорну уредницу информативног програма Алтернативне телевизије из Бање Луке.
UNESCO је 1965. године 8. септембар прогласио Међународним даном писмености, а овај дан у свијету се почео обиљежавати двије године касније. Циљ обиљежавања Међународног дана писмености је скретање пажње на улогу коју писменост има у животу сваког појединца, заједнице, али и цјелокупног савременог друштва.
Према подацима поменуте међународне организације највећи проценат неписмених је међу становништвом јужне и југозападне Азије, а прате их афричке и арапске земље.
Госпођа Кос ученицима одјељења VIII 2 говорила је о новинарској професији, особинама које мора посједовати добар новинар, највећим изазовима са којима се ови храбри професионалци најчешће сусрећу, те о личном професионалном путу.
У радионичком дијелу часа ученици су уз Милијанину помоћ од понуђених вијести из дневне штампе „склопили” информативну емисију, коју је са Милијаном водио наставник Александар Поповић. Том приликом ученици су се упознали и са принципима по којима се распоређују вијести у једној емисији информативног типа.
На крају часа ученици су читали вијести које су самостално написали, након чега су и добили драгоцјене савјете госпође Кос из области новинарске струке.
На овај су начин ученици уз практичну примјену усвојили знања из језичке културе која се односе на облике новинарског изражавања и научили како се пишу вијест, обавјештење, извјештај и извјештај са елементима репортаже.
Час српског језика завршен је у опуштеној атмосфери и размјеном поклона.
Од срца се захваљујемо госпођи Кос на издвојеном времену и знањима које нам је пренијела.
Сарадња се наставља.
Извјештај припремио:
Александар Поповић,
мср српског језика и књижевности
9 ставка(e) « од 9 »