~ Вјерско-културолошка секција ~ 📿 📖

384343976_324900066724582_4505092272570824257_n
Са почетком нове школске 2023/2024. године у нашој школи са радом су почеле и неке нове секције. Једна од њих је и вјерско-културолошка секција.
Секција ће се бавити различитим вјерским и културолошким питањима, темама из националне историје, сфера културе, умјетности, књижевности, музике, сликарства, позоришног живота, те његовањем културе памћења и сјећања.
Секција тренутно броји 30 ученика шестог, седмог, осмог и деветог разреда, а воде је дипломирани теолог Дражен Дојчиновић, вјероучитељ православне вјеронауке, и мастер српског језика и књижевности Александар Поповић, наставник српског језика.
Тема првог часа био је великан писане ријечи, свима омиљени дјечји писац Бранко Ћопић, који је рођен у селу Хашанима под Грмечом. Повод часа била је прва културна манифестација која је у организацији новоосноване ЈУ „Башта сљезове боје” одржана 16. и 17. септембра ове године. У питању је установа која ће чувати сјећање на Бранка и његова дјела.
Ђаци су кроз кратко виртуелно путовање упознали ентеријер и екстеријер реплике родне куће књижевника који је пјеснички био заљубљен у Грмеч и свој родни крај, те чаробни свијет Хашана претворио у најљепше странице домаће књижевности.
Спомен-кућа Бранка Ћопића, иначе, изграђена је 2020. године средствима Владе Републике Српске.
Ученици су, такође, видјели Јежурку Јежића, мачка Тошу, прошетали чича-Тришиним млином, послушали одломке из најљепших Ћопићевих прича и присјетили се његових највећих литерарних јунака, који живе и данас.
Током наредних часова предмет нашег интересовања биће нобеловац Иво Андрић.
Очекујемо вас, драги ђаци, и сљедеће седмице!
Извјештај припремио:
Александар Поповић,
мср српског језика и књижевности