~ ПО РЕЦЕПТУ КЊИЖЕВНИКА 13: „Јеловник дама и господе у енглеској књижевности” ~ 🥓 🧀 🥗 📚

401409784_348735104341078_8327824939411384950_n
У петак, 10. новембра 2023. године, у ЈУ Основној школи „Ђура Јакшић” са ученицима одјељења VI 3 реализована је тринаеста по реду радионица у оквиру пројекта који егзистира под окриљем Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци под називом „По рецепту књижевника”. Тема поменуте радионице била је „Јеловник дама и господе у енглеској књижевности”.
Као инспирација за организовање радионице са овом тематиком послужили су романи енглеске књижевнице Џејн Остин, о чијем је животном и стваралачком путу ученицима говорио Милош Милојевић, бивши ученик Школе и студент прве године енглеског језика и књижевности на Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци.
Посебну захвалност, осим Милошу, дугујемо и проф. др Петру Пенди са поменутог студијског програма, који је Милошу помогао да припреми своје излагање.
Након биографских и библиографских података о Џејн Остин ученици су, на енглеском и српском језику, чули одломке из њених романа „Гордост и предрасуда”, „Разум и осјећајност” и „Ема”, са посебним акцентом на дијелове у којима су описани трпеза, оброци и прехрамбене навике њених литерарних јунака.
Такође, приказани су исјечци из телевизијских серија и филмова који су снимљени према „бесмртним” дјелима Џејн Остин или инспирисани њима.
У вријеме у којем је живјела Џејн Остин ручак није био „дамски” оброк. Сматрало се да више приличи запосленој господи и радницима, којима је био потребан из практичних разлога – да добију потребну енергију за рад.
Међутим, ни даме понекада нису могле одољети лаганом „залогајчићу” у рано подне. Примјер таквог оброка биле су и смокве са моцарела сиром и пршутом.
ПОТРЕБНИ САСТОЈЦИ:
– 8 свјежих смокава;
– 125 грама моцареле, исјечене на 8 дијелова;
– 8 трака пршута;
– 7 кашика маслиновог уља;
– 2 кашике балзамико сирћета;
– со по укусу и
– бибер по укусу.
НАЧИН ПРИПРЕМЕ:
Смокве је потребно засјећи од врха према дну, у облику крста. У добијени простор убацити комадиће моцареле. Потом, сваку смокву обмотати пршутом. Ставити у плех за печење. Прелити са врло мало маслиновог уља. Пећи у рерни од 7 до 10 минута, на 220 степени.
Док су смокве у рерни, направити прелив од преосталог маслиновог уља и балзамико сирћета, додати со и бибер, те прелити преко печених смокава.
Смоквама припремљеним на овај начин може се додати зелена салата, листићи босиљка или рукола.
Ученици су у другом дијелу радионице, подијељени у двије групе – „Даме” (дјевојчице) и „Господа” (дјечаци), од наведених састојака (само са сухим смоквама) припремали своју варијанту овог оброка и одлично се забавили.
Извјештај припремио:
Александар Поповић,
мср српског језика и књижевности
7 ставка(e) « од 7 »