БОНТОН – ДОБАР ТОН

pp

Ријеч  бонтон је француског поријекла и буквално преведено значи добар тон.

 Бонтон означава правила лијепог и пристојног понашања у свим ситуацијама свакодневног живота и представља смјернице понашања увијек и свуда, било да смо са неким или сами.

 Прва књига  на тему лијепог понашања  написана  је joш у XVI вијеку. Бонтон се константно мијења и прилагођава тренутним потребама људи, па то што је некада било лијепо сркати супу не значи да се људи и данас одушевљавају кад чују такве звуке за столом.

Постојање посебних правила на неким мјестима и чини та мјеста цијењеним и поштованим (цркве, позоришта, музеји, библиотеке…) Лијепо понашање има сврху да нам омогући да се пријатно осјећамо у друштву, али и да не узнемиравамо друге непристојношћу. Примјена правила бонтона  постају заштита од неотесаних и непристојних људи. Основе бонтона стичу се у породици, а усавршавају у школи и у контакту са другим људима.

 Ми ћемо се овога пута упознати са неколико цјелина  које су  директно повезане с дјецом  школског  узраста.

Од  дјетета се не би требало очекивати да се у истим ситуацијама понаша  другачије од родитеља.Дијете је у великој мјери огледало својих родитеља и  прилика у којима живи.

Породични  бонтон развија у дјетету навику прихваћања лијепог,да буде уредно,поштује старије и слично.Одрасли су узори који битно утичу на њихово понашање.

Много је ствари којима морамо научити дијете,а лијепо понашање заузима врло високо мјесто међу приоритетима.Процес  усвајања тих знања и навика јесте и бит ће мукотрпан и дуготрајан.

Лијепо понашање стил је живота,а не нешто чиме баратате само кад вам треба.С учењем бонтона треба започети што прије те ће тако манири постати нешто  чиме ће се дијете служити  аутоматизмом. Бонтон отвара  врата богатом друштвеном животу, а дјеца  која од малена нису учена правилима налазе се у незавидном положају.

Дијете које се ружно понаша обично није прихваћено ни од стране одраслих ни својих вршњака. Истовремено,дјеца у друштву лакше прихваћају вршњака који зна рећи –ОПРОСТИ-те не желе друштво дјетета које није спремно на извињење и прилагођавање.

Да ли је тешко бити фин?

Како ми дјелујемо на друге, истом мјером ће они дјеловати на нас!

Зато будимо фини и дозволимо другима да буду фини према нама!

УЧЕЊЕ ЛИЈЕПОМ ПОНАШАЊУ ТРАЈЕ ЦИЈЕЛИ ЖИВОТ.У  УЧЕЊЕ БОНТОНА ПОТРЕБНО ЈЕ УЛОЖИТИ  МНОГО ТРУДА!!!

ДИЈЕТЕ  ПОНАШАЊЕ  УЧИ ОД ВАС!!!

 

 

 

 

 

 

Translate »