Савјет ученика

Школска 2021/22. година

TikTok

Школска 2019/20. година

Никољданска хуманитарна акција

Свјетски дан менталног здравља

 

Школска 2018/19. година

Никољданска хуманитарна акција

Недјеља дјетета

Свјетски дан менталног здравља

ОБИЉЕЖАВАЊЕ НЕДЈЕЉЕ ДЈЕТЕТА

Недјеља дјетета обиљежава сеу првој седмици мјесеца октобра.Поводом ове манифестације ове школске године, испред Савјета ученика,у холу школе постављена је „Табла пријатељства“. Ова табла је била активна током трајања Недјеље дјетета, а ученици суимали прилику да кратким порукама или цртежима исказују захвалност, извињење или честитку. Тaбла пријатељства доприноси развоју позитивне социјализације, усвајању образаца понашања и самосвјести код ученика.

Недјеље дјетета је и прилика да се укаже на обавезу свих нас да поштујемо Конвенцију Уједињених нација о правима дјетета, те су у сврху промоције права дјетета израђени и пригодни леци за ученике и наставнике. Посебан допринос у промоцији дјечијих права дали су ученици нижих разреда који су у сарадњи са учитељима права дјеце представили и сликовито. Такође, о правима, али и обавезама и дужностима ученика, говорило се и на часовима одјељењске заједницe.

мр Неда Милинковиħ, психолог

ПОГЛЕДАЈТЕ НАШЕ ФОТОГРАФИЈЕ.

YouTube player

 

КОМУНИКАЦИЈА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

 Интернет је глобална рачунарска мрежа која повезује људе на планети, омогућава им међусобну комуникацију, размјену информација, обављање посова… Интернет је и корисно средство за учење, забаву, упознавање, развијање пријатељстава. Међутим, он се мора опрезно користити, јер на интернету вребају бројне опасности којима је посебно изложена млађа популација корисника.

Имајуħи у виду потребу превентивног дјеловања и указивања на безбједније кориштење друштвених мрежа, разговарано је о начину комуникације на друштвеним мрежама, као и бројним опасностима које вребају њихове кориснике. У циљу безбједнијег кориштења интернета израђени су општи савјети за ученике, наставнике и родитеље.

 2

 

 ХУМАНИТАРНE АКЦИЈE 

Наши ученици су показали и хуманост на дјелу. У овој школској години Савјет ученика организовао је три хуманитарне акције.

У првој половини новембра 2015. године организована је акција прикупљања новчаних средстава потребних за лијечење Стефана Мацуре, ученика првог разреда Медицинске школе коју због изненадне и тешке болести није почео похађати. Усљед додатних компликација у току провођења хемотерапије било је потребно да родитељи ученика у иностранству набаве лијекове чија цијена је веома висока, а трајање лијечења неизвјесно. Прикупљена су новчана средства у укупном износу од 2052,40 КМ.

Током децембра 2015. године организована је и никољданска хуманитарна акција под називом „Један слаткиш – једно дијете“ која је имала за циљ припремање пакетиħа за најмлађе ученике наше школе. Од прикупљених производа припремљено је 68 пакетиħа којима су наши чланови обрадовали ученике првог разреда.

Такође, у фебруару 2016. године организована је акција прикупљања новчаних средстава потребних за лијечење Стефана Костадиновиħа, ученика другог разреда наше школе, којем је констатовано обољење мишиħне дистрофије. У циљу одређивања адекватног третмана потребно је да се ураде додатне анализе у иностранству. С обзиром да се родитељи ученика налазе у тешкој материјалној ситуацији, на приједлог одјељењске заједнице и родитеља ученика 2/3 разреда, покренута је акција прикупљање новчаних средстава на нивоу школе. Овом хуманитарном акцијом прикупљено је 1752,30 КМ.

Захваљујемо се свима који су дали допринос у реализацији ових хуманитарних акција!

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ

 Толеранција је поштовање различитости, а то значи уважавање свих особа без обзира на њихову различитост. Међународни дан толеранције, који се обиљежава 16. новембра, прилика је да се подсјетимо важности толеранције. То је дан када се подсјећамо да је потребно уважавати туђа мишљења, осјећања и увјерења. Недостатак толеранције води до стварања предрасуда и дискриминације појединаца или група. Нико се не рађа као толерантан или нетолерантан. Дакле, толеранција се учи. Поводом обиљежавања Међународног дана толеранције организоване су радионице за ученике. Препоручена је реализација радионица и на часовима одјељењске заједнице.

1

 

savjet ucenika

Su

 

 

Савјет ученика ЈУ Основне школе „Ђура Јакшиħ“ чине представници свих одјељења од шестог до деветог разреда, што се утврђује на почетку сваке школске године. Представнике одјељења у Савјету ученика бирају ученици на часовима одјељењске заједнице и то по два представника сваког одјељења, док се ученици нижих разреда у активности Савјета ученика укључују по потреби. Такође, сви ученици и наставници који пожеле да се прикључе раду Савјета ученика и презентују своје идеје пронаħи ħе наша врата широм отворена. Савјет ученика има за циљ да промовише права и интересе свих ученика школе, као и да их подстакне на ангажовање у раду школе. На почетку школске године Савјет ученика доноси Годишњи програм рада. Организација и начин рада Савјета ученика регулисани су Пословником о раду.

У школској 2014/15. години Савјет ученика наше школе броји 18 активних чланова. ученика од шестог до деветог разреда. Руководство Савјета ученика чине предсједник Тијана Тодоровиħ, замјеник предсједника Викторија Грбиħ и секретар Маја Зелиħ. Координатор активности је Неда Милинковић, школски психолог.

НЕДЈЕЉА ДЈЕТЕТА

„Недјеља дјетета“ традиционално се обиљежава у првој седмици мјесеца октобра, а циљ ове манифестације је промоција права дјетета, побољшање друштвене бриге за дјецу и јачање одговорности свих субјеката заштите. То је прилика да се укаже на значај и свакодневну обавезу свих нас да поштујемо Конвенцију УН-а о правима дјетета, коју је БиХ ратификовала 1995. године. Конвенција уводи нови концепт односа према дјеци који захтијева стварање таквог окружења у којем свако дијете, само зато што је дијете, има право на одрастање у условима у којима се обезбјеђује његово достојанство, развој потенцијала дјетета и његова самосталност, подстиче активно учешће дјетета у заједници и поштује принцип најбољег интереса за свако дијете у свакој ситуацији.

Поводом обиљежавања „Недјеље дјетета“ ученице Марија Бојиħ, Андреа Милинковиħ, Јована Новаковиħ и Оливера Бениħ припремиле су пано под називом „84 начина на које можете повриједити дјецу“ који садржи и „Декларацију о самопoштовању“(кликни на линкове да прегледаш). Наиме, ради се о одговорима дјеце на питање како су их родитељи и наставници повриједили, а да тога нису били ни свјесни. Такође, током трајања Недјеље дјетета по један час одјељењске заједнице био је посвеħен  разговору са ученицима о њиховим правима, дужностима и обавезама са нагласком на дужности и обавезе ученика, у чему су свој допринос дали и чланови Савјета ученика.