Историјат школе

ВИЈЕК   ПОСТОЈАЊА   НАШЕ   ШКОЛЕ

                   Школа је у својој стогодишњој историји три пута мјењала име,осјетивши и бурна и мирна времена.Важнији детаљи из живота и рада школе су садржани у овом тексту.

Наша школа је основана 2.10.1908 године као четвороразредна Народна основна школа Шарговац.Саградили су је мјештани овог краја.Имала је једну учионицу и стан за учитеља.До изградње дјеца су се школовала у школи,,Назарет,,/садашња касарна,,Козара,,/.

У љетопису школе је записано да је први учитељ био Мато Кевић,који је уписао  првих 38 ученика.Први уписани ученик у Главни именик школе био је Гојко Тодориновић.Сачуван је запис да је школу до 1945 године завршило 1264 ученика.

За вријеме првог и другог свјетског рата школа је претрпила велику штету и насиље.Фебруара 1942 извршен је велики покољ од стране тадашњих усташа.За спомен на пострадaле подигнут је споменик на Дракулићу .isjUntitled-1_clip_image006Ploca

Послије другог свјетског рата школа је обновљена.Имала је четири учионице /данашњи стари дио школе/.Ученици су послије завршених четири разреда настављали даље школовање у школи ,,Милан Радман,, /данашња Алекса Шантић/.

Наша школа постаје самостална 1965 године.Има централну осмогодишњу школу у Шарговцу  и подручну четвороразредну школу у Дракулићу.

Од поменуте године школа носи име народног хероја –ОШ,,Карло Ројц,,. Школа је доживјела уништење у земљотресу 1969 године.У периоду обнове ученици и наставници су били евакуисани у Суботицу,та школска 69/70 је завршена према скраћеном програму.

У љетопису постоје фотографије које говоре о даљој пријатељској сарадњи школе и Суботице/школа И.Г.Ковачић/.

Што се тиче школских активности у том периоду су се обиљежавале сљедеће свечаности:Дан републике-25.11.,Дан ЈНА-22.12.,Дан жена-8.3.,Дан ослобођења Б.Луке-22.4.,Први мај.Уређиван је школски лист,,Први кораци,,.

У раду су се истицале многе секције:хор,ликовна,литерарна,математичка, физичари,машинци.

У техничко-грађевинском погледу могу се издвојити сљедећи подаци:

-1972-фискултурна сала  почела са радом и асвалтирано мало игралиште

-1975-почела са радом школска кухиња;

-1980-уведен телефон;

-1986-уведено централно гријање;

Ратна дешавања и немири који су настали распадом Jугославије 90-их година дошли су и до ових крајева.Те године ће остати упамћене по расељавању становништва и другим дешавањима које рат носи са собом.

Године 1993 долази до промјене назива школе у ОШ,,Ђура Јакшић,,

Број становништва на овом подручју расте,а тиме и број ученика што ствара и нове просторне проблеме.У међувремену су вршене скромне санације централне и подручне школе.

Од школске 2003/04 године школовање траје девет година.У први разред се уписују шестогодишњаци уз рад који је заснован на играоничком програму.

Ученици од шестог разреда имају два страна језика-енглески и њемачки,као и нови предмет информатику.

Све активности наше школе од школске 2002/03 године сакупљају и обликују чланови новинарске секције у школским новинама,,Мој мали свијет,,.

Поред новинарске у свом раду се истичу : хор,фолклор,саобраћајна,ликовна,литерарна,драмска,рецитаторска секција,те спортске секције фудбал,кошарка,одбојка и атлетика.

Своје активности и резултате секције промовишу у припреми школских свечаности за Никољдан,Светог Саву и Дан школе-дан  ученичких постигнућа.

korice prijedlogfm 005

 

 

Оставите одговор