ИСТОРИЈСКИ ЧАС

IMG_20170208_121020

“Историја не смије да се прекраја. Злочинци треба да буду забиљежени као злочинци, а невине жртве као невине жртве”,  рекао је Дарко Томић, директор наше школе.

Додао да је у току измјена регулационог плана овог насеља, што ће створити услове да се реализује идеја о израдњи спомен-парка око школе.

Страдалих ученика наше школе потребно је сјећати се сваки дан, не само 7. фебруара.

Поводом годишњице страдања наших ученика, припремили смо програм на који је позван велики број  школа, ученика, учитеља… који су одали почаст страдалој дјеци и свједочити о историјски важном тренутку који се не смије бацити у заборав, о којем се толико дуго година ћутало.

Тихомир Левајац је 2003. године, оводом овог трагичног догађаја, написао једну кратку причу која је преведена на осамнаест свјетских језика од јапанског и кинеског, арапског и хебрејског до експеранта. Циљ ове приче је да кружи свијетом, да се шири прича о овом немилосрдном догађају над невином дјецом, али не са циљем да се њом шири мржња међу људима, већ да буде опомена свима. Ма гдје смо, ма ко смо, да се никада више нигдје ни слично нешто не понови!

Ученица наше школе, Јована Новаковић, инспирисана овом тужном судбином несрећних ученика, такође је недавно написала дирљиву причу која је многе натјерала на сузе.

У прилогу вам приказујемо: ,,Причу која лута свиетом“  и причу  ,,Сјенке“.

ПРИЧА КОЈА ЛУТА СВИЕТОМ,   Тихомир Левајац

СЈЕНКА,  прозни рад ученице Јоване Новаковић IX2

DSC_1358

Translate »