ИСТОРИЈСКИ ЧАС – ДА СЕ НИКАД НЕЗАБОРАВИ

Šargovac1

7. фебруара, 2018. године је парастосом и историјским часом обиљежена 76. годишњица страдања 52 ученика, која су само зато сто су били православне вјероисповијести, немилосрдно убијена.

Дарко Томић, директор школе, казао је да је обиљежавање овог догађаја у школи почело прије шест година, како би се одала почаст настрадалим ученицима које су усташе мучки убиле на овом мјесту 7.фебруара 1942. године.

“На нама просвјетним радницима јеобавеза да о овом злочину говоримо млађим генерацијама како бисмо дозволили да се истина прекраја и забораве жртве”, рекао је Томић.

О овом злочину се дуго ћутало. Наш је задатак да из историје учимо и да не дозволимо да се заборави жртва невине дјеце, ђака наше школе. О томе колико тај задатак успјешно извршавамо, говори и чињеница да парастосу на дан страдања  ученика, сваке године присуствује све већи број људи.

Поводом годишњице страдања наших ученика, припремили смо програм на који је позван велики број  школа, ученика, учитеља… који су одали почаст страдалој дјеци и свједочити о историјски важном тренутку који се не смије бацити у заборав, о којем се толико дуго година ћутало. Погледајте наше фотографије и видео снимке са нашег иторијског часа.

 

 

 

Translate »