Дани математике 2018.

IMG-7e95008a29f47eb428406dc7eb6b6ec8-V

Дана 15. маја 2018. године ученици VII разреда основне школе „Ђура Јакшић“, који похађају додатну наставу из математике, заједно са својом наставницом Жељком Ђукић, посјетили су манифестацију „Дани математике 2018“. Студијски програм Математика и информатика, Природно-математичког факултета, Универзитета у Бањој Луци, је ову занимљиву манифестацију организовао у  сарадњи са Министарством за науку и технологију Владе Републике Српске. Манифестација је одржана у Дому омладине, гдје су ученицима основних и средњих школа приказани велики број математичких експоната, мозгалица и других занимљивости. Одржано је и неколико квизова, а најуспјешнији ученици су награђени разним наградама: оловкама, мајицама, меморијским стиковима и медаљама.

Након посјете ове манифестације, наставница Ђукић је повела своје ученике у посјету Музеју Републике Српске. Тамо су погледали изложбу под називом „Откључај свијет илузије и науке“. У соби огледала су видјели своје смијешне одразе, а затим разгледали криву собу и вагали се на свемирској ваги. Посјетили су и сталну поставку музеја, која упознаје посјетиоце са раздобљем од далеке прошлости до завршетка Другог свјетског рата.

Катарина Пешевић, ученица VII2 разреда, је одушевљена овом посјетом: „Драго ми је да смо посјетили ову занимљиву манифестацију и упознали математику на мало другачији начин. Највише су ми се допале мозгалице и квизови. Овдје сам схватила да рјешавање математичких задатака може бити јако забавно. Надам се да ћемо и сљедеће године посјетити ову манифестацију“.

Пуни позитивних утисака ученици су се вратили у своју школу и наставили са редовним школским обавезама.

Translate »