~ Наши ученици и ове године на Међународном сајму књиге у Бањој Луци ~

2018-09-12-15-44-10-297

У Бањој Луци је, у уторак, 11. септембра 2018. године, по двадесет и трећи пут, у организацији „Гласа Српске“, отворен Међународни сајам књиге Бања Лука 2018.

Сајам је својом бесједом отворио књижевник Љубивоје Ршумовић, а у њој је, између осталога, навео то да је овај сајам празник писане ријечи, илустрованих емоција, уређивачке мудрости, издавачке виспрености и читалачке радозналости.

„Сваке године у овој прилици треба да се сетимо првога српскога министра просвете Доситеја Обрадовића и његових речи: ‘Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце’, али које и чије књиге“, упитао је Ршумовић, алудирајући на посљедње трендове у књижевности, као и на све већу популарност књижевних дјела чија је умјетничка вриједност врло мала или, чак, потпуно упитна.

И ове године на бањалучком фестивалу писане ријечи окупили су се издавачи из неколико земаља – из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе и Хрватске, а своја издања представиле су бројне издавачке куће, које су већ познате читалачкој публици из Републике Српске и региона – Завод за уџбенике и наставна средства из Источнога Сарајева, „Бука“, „Вулкан“, „Дерета“, „Лагуна“ из Београда, „Сезам бук“ из Зрењанина, „Каирос“ из Сремских Карловаца, „Пчелица“ из Чачка, „Нова књига“, „Ободско слово“ из Подгорице, „Беген“ из Загреба и Сарајева и друге.

И група ученика шестога и седмога разреда наше школе, у пратњи Александра Поповића, наставника српскога језика, посјетила је у сриједу, 12. септембра 2018. године, Спортску дворану „Борик“, у којој се Сајам, традиционално, одржава и ове године.

Осим тога што су били у прилици да се упознају са новим и подсјете се нешто старијих издања бројних издавачких кућа, наши ученици, који су са радошћу и усхићењем разгледали шарене штандове са изложеним књигама, такође су били у могућности да прибаве и наслове са списка школске и домаће лектире, али и да обогате своје кућне библиотеке.

Дане Малешевић, министар просвјете и културе у Влади Републике Српске, рекао је да је Сајам књиге потврдио своје мјесто међу најважнијим манифестацијама културе у Српској, афирмишући, истовремено, књижевност, издаваштво и културу у цјелини.

„Немјерљив је допринос који угледу наших стваралаца и наше културе дају организатор и сама манифестација. Дани када Бању Луку походе бројна значајна имена из свијета књижевности, издаваштва и науке и сви они који славе књигу, празнични су за овај град и Републику Српску“, поручио је Малешевић на дан отварања Сајма.

У оквиру Сајма књиге биће одржани и Трећи међународни књижевни сусрети, које Удружење књижевника Републике Српске организује у сарадњи заједно са „Гласом Српке“.

Истога дана, наставник је искористио прилику да ученике поведе и у посјету Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, обилазак Народнога позоришта Републике Српске и кратку шетњу градом.

Домаћини у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске омогућили су ученицима да обиђу просторије библиотеке – позајмно одјељење, изложбени простор и студентску читаоницу. Такође, били су у прилици да погледају занимљиву изложбу на тему „На темељима Српске читаонице“, аутора Вање Шмуље и Споменке Кузмановић.

Сајам књиге траје до понедјељка, 17. септембра 2018. године. Радно вријеме је сваким даном од 10.00 до 20.00 часова. Цијена улазнице је и више него симболична, 1 КМ.

Књига је вреднија од свих споменика украшених сликама, рељефом и дуборезом, јер она сама гради споменике у срцу онога ко је чита.2018-09-12-11-24-34-486

(египатски запис)

Извјештај припремио:

Александар Поповић, проф.

наставник српскога језика

Translate »