Међународни дан дјетета

IMG-6d40a2caec710dc8ebd7f5099b872e22-V

Поводом Међународног дана дјетета, 20. новембра, ученици наше школе посјетили су ЈУ Специјалну библиотеку за слијепа и слабовида лица Републике Српске. Овај датум, који је установила 1954. године Генерална скупштина Уједињених нација, прославља се широм свијета како би се указало на једнакост међу дјецом – заједништво, њихов просперитет, али и на проблеме са којима се дјеца сусрећу, а које треба ријешити ради бољег сутра. Управо сутра, односно сутрашњица дио је овогодишњег мота који гласи: Дјеца данашњице – чувари сутрашњице.

У оквиру програма, који је уприличила Библиотека, ученици су послушали стихове четрнаестогодишње Селене Берић, која се представила својом збирком пјесама које је снимила у облику аудио-књиге „Танка нит“. Аудио-књига „Танка нит“ садржи 46 пјесама, од којих се већина нашла у штампаном издању – збирци „Капутић“ из 2015. године, али и других које ће изаћи у новој ауторкиној књизи. Селена је за сада најмлађа књижевница која је посудила свој глас Библиотеци.

Програм је додатно употпуњен радовима полазника Школе за цртање и сликање за дјецу са и без инвалидитета. О школи која успјешно ради 11 година у склопу Удружења ампутираца Републике Српске (УДАС) говорио је Душко Узелац, који је напоменуо да је управо спајање дјеце са и без инвалидитета основни циљ ове школе, односно инклузија која упућује на то да су сва дјеца иста. Такође, Узелац је рекао да су врата школе свима отворена, те је искористио прилику и позвао наше ђаке да се придруже овој школи нагласивши да са дјецом по групама ради стручни кадар који се састоји од професора и магистара сликарства и умјетности.

Након дружења са младом пјесникињом и разгледања изложбе, ђаци су се заједно са наставницом српског језика и књижевности Слободанком Ружичић упутили у разгледање библиотеке, па су тако, између осталог, сазнали шта је то брајево писмо и како изгледају књиге за лица са оштећеним видом, како изгледа тонски студио и колико времена је потребно да једна штампана књига постане звучна.

Библиотекарке Јелена Радаковић и Драгана Божић, као добри домаћини, дозволили су ученицима да прочитају неколико стихова и том приликом чују сопствени глас, што их је посебно одушевило, а након тога добили су и званичан позив да сниме једну звучну књигу.

На крају овог дивног дружења уручени су им и поклони – звучне књиге „Танка нит“ Селене Берић, „Безвремене и друге бајке“ Сузане Прпић и књиге у црном тиску Душка Милуновића које су ђацима донијели представници организације УДАС.

Translate »