ИСТОРИЈСКИ ЧАС

DSC03326

Усташе су 7.фебруара 1942.године, у покољу у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац, на најмонструознији начин убиле 2.300 Срба, међу којима 551 дијете. Међу убијенима, без испаљеног метка, била су 52 ученика шарговачке основне школе. Враћамо се у садашњост, данас је 7. фебруар 2019. година и прошло је тачно 77 година од дана када је у нашој школи проливено највише суза, оног дана који се никада не смије заборавити, оног дана који се никада не смије поновити.

Служен је парастос страдалим ученицима у дворишту школе, а након тога је глумица Народног позоришта Републике Српске Раденка Шева извела монодраму под називом „Прича која лута свијетом“, по тексту професора Тихомира Левајца. Обиљежавању овог тужног догађаја присуствовале су бројне званице.

Министар просвјете и културе Републике Српске, Наталија Тривић, том приликом је рекла да ће ресорно министарство кроз наставне планове и програме додатно оживљавати сјећање на ову трагедију и жртве. Директор ОШ „Ђура Јакшић“, Дарко Томић, рекао је да се страдање невине дјеце обиљежава како би култура сјећања била подигнута на виши ниво, те да се ми сами не односимо према свим жртвама једнако. Ученици наше школе кроз наставу се врло често присјећају страдања ђака у Шарговцу, како тај немили догађај никада не би био заборављен

Translate »