~ Писци из читанки и лектире и у нашој школи ~

IMG-417d1edbe877cdb32c9e4c27bc640b08-V

У уторак, 19. фебруара 2019. године, нашу школу посјетили су писци из Бање Луке – Стевка Козић – Прерадовић, Ранко Рисојевић, Петар Ђаковић и Живко Вујић.

Овај догађај реализован је у оквиру пројекта посјeте писаца из читанки и лектире подручним и сеоским школама на подручју Бање Луке. „То су запостављена дјеца, јер нису у равноправном односу са другим малишанима у већим мјестима и градовима, у којима се организују различите културне манифестације. Жељели смо да допринесемо децентрализацији културе, нарочито због тога што се сваке године биљежи све мањи број дјеце у сеоским и подручним школама“, казао је Предраг Бјелошевић, предсједник Удружења књижевника Републике Српске.

Бјелошевић је додао и то да овим пројектом Удружење књижевника Републике Српске жели да промовише своје истакнуте ауторе, чија се дјела изучавају на часовима српског језика и књижевности у основним школама, али и да, истовремено, помогне ученицима да, у директном контакту са писцима, лакше анализирају њихове пјесме, приче и романе.

Реализација пројекта отпочела је у подручној школи у родном селу Петра Кочића – Стричићима, а у нашој школи писци су се дружили са ученицима четвртог, петог, шестог и седмог разреда.

Писци су говорили своје стихове и одломке из прозних дјела, а дружење је завршено уз смијех који су изазвали афоризми Живка Вујића.

Дарко Томић, директор наше школе, захвалио је писцима на посјети и изразио наду да ово није посљедњи сусрет овакве врсте и да ће се сарадња ЈУ Основне школе „Ђура Јакшић“ и Удружења књижевника Републике Српске, на обострано задовољство, наставити и у наредном периоду.

Извјештај припремио:

Проф. Александар Поповић,

наставник српског језика