~ Документарна емисија – филм о Ђури Јакшићу ~

2019-03-22-19-34-25-333

У организацији Актива наставника језика наше школе, у петак, 22. марта 2019. године, са почетком у 12.50 часова, за ученике седмог, осмог и деветог разреда организовано је приказивање получасовне документарне емисије – филма о пјеснику, приповједачу, драмском писцу, сликару, учитељу и истинском боему Ђури Јакшићу, по којем је наша школа и добила име.

Ђура Јакшић рођен је у Српској Црњи, у Банату, 08. јула 1832. године, у свештеничкој породици. Био је свестран умјетник, пјесник, приповједач и драмски писац, а бавио се и сликарством.

У родној Црњи завршио је њемачку, а у Сегедину српску основну школу и три разреда гимназије. Одазивајући се свом сликарском дару, похађао је сликарске школе у Темишвару, Пешти и у Бечкереку. Касније је своје сликарско школовање наставио у Бечу и у Минхену, али материјално стање у породици није му дозволило да своје сликарско образовање доведе до краја. Једно вријеме, као сликар и учитељ, живио је у Кикинди и у Новом Саду, али се, због материјалне оскудице, стално селио у потрази за послом и корицом круха. Међутим, Србија је даровитом младићу могла понудити само службу сеоског учитеља. Службовао је у Крагујевцу, Пожаревцу, Јагодини и у Београду. Од 1872. године био је коректор Државне штампарије.

Ђура Јакшић заузима значајно мјесто у историји српског сликарства. У ствари, он је највећи и најизразитији представник романтизма у сликарству свог народа. Сликао је историјске личности и личности из народних пјесама, историјске композиције, портрете и пејзаже.

Јакшића је књижевном стварању привукло пријатељство са Јованом Јовановићем Змајем у Бечу. Његови учитељи били су енглески романтичар Џорџ Гордон Бајрон, мађарски пјесник и револуционар Шандор Петефи, али и наш, рано преминули, Бранко Радичевић. Ђура Јакшић је писао лирске и епске пјесме, сатире у стиху и у прози, приповијетке и историјске драме. Јакшић је тематски богат пјесник. Његови мотиви су природа, лична интимна расположења, родољубље, сиромаштво, бунтовност. Сликар у њему радо се одазивао љепотама природе, коју је сликао јарким бојама и у живом колориту, али и у елементима борбеног расположења или дубоке туге. Познате су му пјесме: Вече, Кроз поноћ, На Липару, Орао, Отаџбина, Падајте, браћо и друге.

У области драмског стваралаштва Ђура Јакшић је написао три историјске драме у стиховима: Сеоба Србаља, Јелисавета, кнегиња црногорска и Станоје Главаш.

По свом обиму Јакшићева приповједна проза нимало не заостаје за његовом драмском књижевношћу. И овдје се Јакшић враћао витешким временима средњег вијека: Син седога Гамзе, Краљица, Неверна Тијана, Невеста.

Умро је у Београду, 28. новембра 1878. године.

Предсједник Актива наставника језика:

Александар Поповић, професор

српског језика и књижевности

Translate »