ИСТОРИЈСКИ ЧАС

DSC06976

„Јер има прича које никада не могу да остаре. Оне се крећу, а да се са мјеста не помакну. Такве приче могу себе да надживе, могу од убоја да бране, од гујавица, жаовица и злих сила, и могу да трају бесконачно.“

„Прича која лута свиетом“, Тихомир Левајац

 

Ту причу смо и ове године, 7. фебруара, бранили од заборава. Ту причу смо још једном испричали свима који су данас дошли у нашу школу, на 78. годишњицу страдања 52, мучки убијена, ученика.

Историјским часом и служењем парастоса присјетили смо се те, не тако  давне, 1942.године када су усташке снаге НДХ угасили 52 млада живота.

Њима у част, данас је засађена, и посљедња у низу, 52. садница  коју је засадио градоначелник града Бања Лука Игор Радојичић. Стабла која симболизују 52 дјечија живота засађена су у кругу наше школе, у оквиру пројекта Спомен-парка страдалим жртвама.

Историјском часу присуствовали су и министар просвјете и културе у Влади РС Наталија Тривић, министар правде Антон Касиповић,  делегација Народне скупштине РС, директор Републичко педагошког завода Предраг Дамјановић, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука ОС БиХ, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, велики број ученика и наставника из дргих основних и средњих школа, као и мјештана насеља Шарговац.

Сви они су, заједно са нашим директором Дарком Томићем, дијелили исто мишљење, а то је да се злочин не може и не смије заборавити и да 7.фебруар не буде једини дан када се спомињу ове невине жртве. Ако је, као што кажу, историја учитељица живота, на нама је само да будемо добри ђаци.

Новинарска секција

DSC06927

 

Translate »