СВЈЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА 10. ОКТОБАР

dav

Поштовани ученици, родитељи и oсoбље шкoле,

oва гoдина је другачија oд осталих, јер се цијели свијет суочава са борбом против пандемије изазване вирусом корона. Самим тим, сваки дан се суочавамо са новим изазовима и другачијим условима живота, а све то се одражава на живот сваког појединца. 10. октобар је датум кад се обиљежава Свјетски дан менталног здравља. Желећи нагласити колика је важност овог сегмента укупног здравља сваког човјека, битно је да се упознате са термином Психолошки имунитет или Психолошка отпорност.

ШТА ЈЕ ПСИХОЛОШКИ ИМУНИТЕТ?

Ријеч имунитет је свима позната и о њој се, поготово сад, доста говори. Кад говоримо о имунитету, углавном мислимо на имунитет који штити и чува наше физичко здравље. Поред тог имунитета, постоји и психолошки имунитет. Психолошки имунитет јесте способност појединца да се добро прилагоди у тренутку супчавања са траумом, трагедијом, пријетњама, животним недаћама или изворима стреса усљед породичних проблема, озбиљних здравствених проблема, финансијских проблема и слично. Најједоставније речено, психолошки имунитет чува наше ментално здравље. Имати психолошки имунитет, не значи да особа не реагује на стресне догађаје или да не доживљава негативне емпције, већ, имати психолошки имунитет значи на функципналан начин носити се са претходно наведеним и превазилазити исто. Оно што утиче на развој психолошког имунитета јесу функционални и здрави породични односи, квалитетно заједнички проведено вријеме дјеце и родитеља, психофизичко здравље родитеља, школски успјех и подршка од стране наставника, укључивање у ваншколске активности, посвећивање пажње хобијима, припадност подржавајућој вршњачкој групи и подржавајуће шира друштвена заједница.

КАКО ДА ИЗГРАДИТЕ ПСИХОЛОШКИ ИМУНИТЕТ?

· Градите добре односе са другим људима, јер социјална подршка је веома важна за развој психолошке отпорности. Човјеку је потребан подржавајући и његујући однос са другима.

· Кризе не посматрајте као проблеме које је немогуће превазићи. Уколико их тако посматрамо, осјетићемо потпуну беспомоћност. Чињеница је да не можемо унапријед знати да ли је нешто могуће или не, зато његујмо позитивне мисли.

· Прихватите да су промјене неизоставни дио живота. Оне од нас захтијевају да се прилагођавамо, да учимо, стичемо нове вјештине и када промјене прихватимо као саставни дио живота, лакше ћемо им се прилагодити и лакше ћемо превазићи непријатност, несигурност и неизвјесност које промјене са собом носе.

· Идите ка својим циљевима. Тапкање у мјесту нас исцрпљује и слаби наш психолошки имунитет. Умјесто тога, много је корисније да себи сваког дана постављамо мале и оствариве циљеве и тако јачамо самопоуздање.

· Суочавање. Умјесто да се надате да ће проблем нестати или ријешити се сам од себе, приступите му активно, дефинишите га и предузмите кораке ка рјешењу. Идите корак по корак.

· Посматрајете кризе као прилике да боље упознате себе. Како се понашате у истим и шта осјећате?

· Будите добри и његујући према себи. То ћете урадити тако што ћете водити рачуна о својим емоцијама, редовно одмарати, имати физичку активнпст, заузимати се за себе и своје потребе, чувати своје личне границе и знати рећи НЕ, прихватити сопствену рањивост и несавршеност, смијати се, маштати…

КАКО ПРЕПОЗНАТИ ЉУДЕ СА ЈАКИМ ПСИХОЛОШКИМ ИМУНИТЕТОМ?

Они посједују:

– Развијену емоционалну интелигенцију

– Имају позитивну слику о себи

– Вјерују у своје способности

– Рјешавају проблеме без панике

– Оптимистични су

– Не сраме се социјалне подршке (није их срамота питати ако нешто не знају или ако им треба помоћ, не сматрају да их то чини слабом особом)

dav

dav

Materijal za roditelje

ПРИЛОЗИ

Материјал за ученике

Материјал за родитеље

ПСИХОЛОГ

Неда Милинковић

Translate »