Браћа Јокић

viber_image_2020-10-29_12-43-27

Наша школа је пуна талентованих и надарених ученика који заслужују да се њихово име са поносом помене. Таква дјеца треба што више да се мотивишу јер на младима свијет остаје!

Сергеј Јокић је одличан ученик 6.разреда наше школе. Као дијете из вишечлане породице који живи са родитељима, три млађе сестре и старијим братом, поред свих наставних обавеза које успјешно извршава, ниже много успјеха у ваннаставним активностима. Већ шест година тренира карате у УКК ,,Врбас“. У његовој краткој али врло богатој каријери, постигао је велики успјех. За сада има плави појас али у децембру ове године полагаће за смеђи. Сергеј је 2018.године био првак Републике Српске у катама за 2009.годиште. На међународном карате првенству у Мађарској ( Hungariam tatami cup) 2017.године, освојио је златну медаљу. Фебруара 2018.године, на међународном такмичењу у Румунији (Transilvania open grand prix), поново је освојио злато. Исте године у мају на међународном такмилењу у Француској (Paris open), освојио је сребрну медаљу. Учествовао је у бројним такмичењима у Републици Српској и Федерацији БиХ којих је било преко 40 и са сваког је донио по једну или двије медаље. У Билећи је 3.октобра ове године постао вицешампион РС у борбама (категорија 40 кг).

Сергеј у слободно вријеме иде на фолклор, воли плес, духовну музику, одраста у једној традиционалној породици у којој се цијене и поштују праве вриједности. Нада се новим спортским успјесима јер вјерује да се најбољи резултати могу постићи искључиво великим трудом, радом и дисциплином.

Његов старији брат Федор Јокић, ученик 8. разреда наше школе, почео је тренирати карате исте године кад и Сергеј, Федор је имао 6 година а Сергеј само 5. Федор је 2018.године освојио злато на првенству Крајине. На истом истом такмичењу у Паризу злато, у Мађарској сребро и у Румунији бронзу. На првенству РС 2018.био је други. Такође има као и Сергеј преко 40 успјешних такмичења. Дошао је до плавог појаса али кад су кренула озбиљнија такмичења и борбе, осјетио је да треба да направи паузу јер су њих двојица различитог карактера и Сергеј има у себи много борбен дух. Вријеме и уложен труд није био узалудан јер се Федор тренутно озбиљно посветио кошарци и тренира успјешно већ годину дана.

Браћу Јокић прати и веже много анегдота током одрастања и бављења спортом али дефинитивно њима најдража успомена је Федорово прво такмичење које је било у Новом Саду. Наиме, Сергеј је те ноћи био у болници на операцији слијепог цријева. Федор га је назвао телефоном и

поручио му да га воли и да ће за њега освојити злато. И заиста, Федор је са великим самопоуздањем мотивисан братовом љубављу побиједио. Сутрадан, вративши се са такмичења Федор је отишао право у болницу и загрливши Сергеја ставио му своју медаљу око врата уз ријечи :,,Рекао сам ти брате, ова медаља је за тебе!“

Велику подршку својој браћи несебично пружају млађе сестре Ирина и Сара, такође ученице наше школе у 3.и 1.разреду. И оне успјешно тренирају карате, плес и фолклор. Имају одличан узор на кога да се угледају јер су сви породично усмјерени у спортске активности и одрастају у здравом духу а све то захваљујући својим пожртвованим и упорним родитељима који су иако млади, изградили велику породицу.

Федору, Сергеју, Ирини и Сари Јокић желимо много среће и успјеха у даљим школским и ваннаставним успјесима и да овакви ученици служе као примјер својим вршњацима како се све постићи може кад се вриједне руке сложе!

Јована Брнић