У СРЦУ МОМ САМО ЈЕ ЈЕДАН ДОМ, У СРЦУ ВЕЛИКА МОЈА РЕПУБЛИКА

processed

Дан Републике Српске републички је празник који се обиљежава и празнује 9. јануара. Наши ученици су као и сваке године на себи својствен начин дали допринос обиљежавању овог значајног датума. Бројни литерарни радови нашли су своје мјесто у кутку новинарске секције. Некe од њих у категоријама ликовних и литерарних радова наградили су Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске и Републички педагошки завод Републике Српске.

Ријечи ученика Страхиње Аничића најбоље ће вам дочарати како наши ђаци доживљавају свој дом, своју Републику Српску.

Не тако давно, на брдовитом Балкану, рођена је једна мала земља. Често је непоштована и прогањана од великих сила, али она поносно постоји и пркоси цијелом свијету. То је моја Република Српска.

У њој се буди најљепша зора. Сунце овдје јаче грије. Неком необичном свјетлошћу обасјава наше планине, шуме и путељке који су као змијањским везом везени.

Сваки непознати путник очаран је њеном љепотом. Житницама њеним, Посавином и Семберијом, гдје најбоље пшенице злате и кукуруз зрије. Ту је дивљи Врбас и Дрина, али и Требишњица која се игра погледима. Најљепши снијег пада на Козари и Јахорини. Поносна Херцеговина представља нас на југу.

У мојој домовини живе часни и поштени људи. Увијек су спремни сваком помоћи. С пркосом и инатом вијековима чувају старо огњиште и славу. Моја земља је сигурност, моја утјеха и мирна лука за мој брод.

Република Српска је мој понос, јер ми поклања сњежне пахуље, вреле љетне дане, срећно дјетињство, слободу…

Иако је мала, у мом срцу је велика. Волим те, мати наша поносна!

Волим те, Републико Српска!

Овом приликом свим ученицима, наставницима и родитељима желимо срећан Дан Републике.

НОВИНАРСКА СЕКЦИЈА

Translate »