~ ЖИВОТ И РАД САВЕ (РАСТКА) НЕМАЊИЋА ~

thumbnail_2021-01-09-11-19-27-951

Сава Немањић рођен је као Растислав, Растко, и као најмлађи син великога жупана Стефана Немање, у Расу, око 1175. године.

Године 1191, у седамнаестој години живота, отишао је на Свету Гору, замонашио се у манастиру Пантелејмону, и узео монашко, црквено име Сава.

Године 1197. Стефан Немања (у монаштву Симеон) придружио се сину у манастиру Ватопеду, на Светој Гори.

Године 1198. почиње градња српскога манастира Хиландара, на Светој Гори, а сљедеће године радови на изградњи су завршени.

Свети Сава је у Хиландару написао правила по којима се морају владати калуђери. Та правила позната су као Карејски типик и Хиландарски типик. То су прва књижевна дјела из пера српскога писца.

Године 1200. умире Савин отац, монах Симеон.

Након смрти Светога Симеона, Свети Сава написао је Службу Светоме Симеону. Тада су избиле борбе око пријестола. Свети Сава је пренио мошти свога оца у Србију, измирио завађену браћу, те, као архимандрит манастира Студенице, отпочео свој препородни рад. Тада настају његови списи Студенички типик и Живот Светога Симеона.

Сава се, када је његов брат Стефан Немањић, 1217. године, постао краљ, вратио на Свету Гору, а 1219. године отишао у Никеју васељенскоме патријарху, који га је рукоположио за првога српскога архиепископа. Те године српска држава добија своју аутокефалну цркву на нивоу архиепископије, а њено средиште било је у манастиру Жичи.

Године 1236. Свети Сава умире у бугарскоме граду Трнову. Српска црква проглашава га за свеца.

Године 1237. његове мошти пренесене су у манастир Милешеву.

Године 1594, због ширења култа Светога Саве, Турци односе његове посмртне остатке из Милешеве у Београд, и спаљују их на Врачару.

Свети Сава је најзначајнија личност у цијелој српској историји. Оснивач је самосталне српске цркве и њен први архиепископ, дипломата, правник и први српски законодавац, оснивач српскога здравства, просвјетитељ и учитељ.

„УСКЛИКНИМО С ЉУБАВЉУ СВЕТИТЕЉУ САВИ!“

Припремио:

проф. Александар Поповић,

наставник српског језика

ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ  УЧЕНИКА:

Свети Сава (1) 

Свети Сава (2)

thumbnail_2021-01-09-11-19-27-951

Translate »