ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА

viber_slika_2021-01-27_19-15-32

САВИНДАН, празник који се прославља 27. јануара. Тада се обиљежава успомена на Светог Саву, првог српског просвјетитеља и архиепископа српске цркве. Од 1840. године законом постаје и школска слава.

О Светом Сави постоје многе приче, а народ је испрео и права предања. Он је божанство које путује по српским земљама, заводи ред, благостање, подучава народ како да боље живи у слози и љубави и од свог рада. Предања о њему везана су за многе крајеве српске земље, а нарочито у Србији и Црној Гори. На тај начин је он свуда присутан и повезан са животом српског народа, без обзира на то гдје живи.

Народ је Сетог Саву волио због добрих дјела која је чинио, због великих заслуга за народ, цркву и државу. Колико је народ вјеровао Светом Сави види се по многим народним причама и легендама. По њима Свети Сава је учитељ и чудотворац. Он лијечи и образује људе, учи их занатима и како да обрађују земљу. По народним предањима он је створио многе изворе, ријеке и путеве.

Све то и још много више био је и јесте Свети Сава.

Ученици наше школе сваке године обиљеже овај дан пригодним свечаним програмом у виду школске приредбе. Ове године, из познатих разлога, ускраћени смо за такав вид обиљежавања постојања овог светитеља.

Чини се, више него обично, ове године ученици су се ангажовали у изради ликовних и литерарних радова на тему Свети Сава.

У такмичарском дијелу учествовали су ученици како нижих тако и виших разреда. Награде за ученике обезбиједила је Дракулићка парохија.

Награђени ученици за ликовне радове су:

1. мјесто: Дуња Јањић, IX2

2. мјесто: Катарина Илић, VII2

3. мјесто: Никола Јованић, V3

Награђени ученици за литерарне радове су:

1. мјесто: Анђела Зрнић, IX2

2. мјесто: Аника Сладојевић, III3

3. мјесто: Смиљана Лугоња, III1

Поред радова за такмичарски дио, многи ученици су урадили радове на тему Свети Сава који су изложени како у холу школе, тако и у учионицама.

Директор наше школе, господин Дарко Томић, поводом Савиндана уручио је поклон-књиге Габријели Кос, Патрицији Ерак и Теодори Јовичић за изузетан успјех у учењу и владању и за запажене резултате на ликовним и литерарним конкурсима ове школске године.

Овим путем честитамо школску славу, Светог Саву, свим ученицима и радницима наше школе.

Искористили смо прилику да на овај дан обиљежимо и одлазак у заслужену пензију дугогодишњег радника наше школе Зорана Лончара. Тим поводом смо му уручили поклон и пожељели добро здравље и угодне пензионерске дане.

20210127_152745

Translate »