„Јер има прича које никада не могу да остаре“

IMG-789905946d8dfc0181c6f9543727eeb8-V

79 година од тог  7. фебруара  1942.године, још једна година отета од заборава и још једно сјећање на болну рану наше историје. Служењем парастоса и историјско-поетским часом одана је почаст овим невиним жртвама,  за 52 мучки убијених ђака наше школе.

Историјском часу присуствовали су и министар просвјете и културе у Влади РС Наталија Тривић, као и градоначелник града Бања Лука Драшко Станивуковић.

Министар Наталија Тривић истакла је да је обилазак овог стратишта има за циљ да се гаји култура сјећања, како би будућим генерацијама преносили да ти људи нису заслужили да буду мучки убијени само зато што су били Срби. Такође, нагласила је да , у вези страдања српске дјеце у Шарговцу , треба много више радити у погледу израде документарног и играног филма.

Градоначелник града Бања Лука, Драшко Станивуковић дао је пуну подршку иницијативи изградње спомен-парка у Шарговцу који ће бити подсјетник на тај злочин, да се више никада не понови.

„Овај злочин је потпуно плански урађен. Ако неко жели да убија дјецу, онда значи да жели да уништи сјеме свих будућих покољења или да истријеби један народ“,  истакао је Драшко Станивуковић.

 

Директор наше школе Дарко Томић, такође је истакао значај данашњег окупљања и сјећања на усташки злочин, с циљем преношења истине о страдању недужних српских жртава.

Парастосу су присуствовали и директор Републичко педагошког завода Предраг Дамјановић, помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Радомир Граонић, делегација Народне скупштине РС , представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука ОС БиХ, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, чланови Републичке организације породица заробљених, погинулих и несталих цивила ,  директори и професори из дргих основних и средњих школа, као и мјештани насеља Шарговац.

Одржан парастос за 52 убијена ученика у Шарговцу

1612872309230

Новинарска секција

Translate »