~ Посјета амбасадора Републике Грчке у БиХ нашој школи ~

viber_slika_2021-05-17_12-22-18

Поводом изложбе подстакнуте Свјетским даном грчког језика коју су припремили и реализовали Тања Вујичић, школски педагог, и професор Александар Поповић, наставник српског језика и књижевности, нашу школу је у сриједу, 12. маја 2021. године, посјетила Његова Екселенција, господин Димитриос Папандреу, амбасадор Републике Грчке у Босни и Херцеговини.

У програму припремљеном за ову прилику, поред аутора изложбе, Тање Вујичић и Александра Поповића, учествовале су и ученице седмог и деветог разреда, те дипломирани теолог Дражен Дојчиновић, вјероучитељ у нашој школи, који је изложио кратки реферат на тему „Византија надахнута Грчком“.

Вриједне ученице наше школе научиле су неколико ријечи на грчком језику, амбасадора поздравиле при доласку и на растанку, те су преписивале неке од нама данас најпрепознатљивијих ријечи које припадају лексичком фонду грчког језика (Атина, историја, демократија, религија, Хиландар, Метеори, филозофија, и друге).

Након програма амбасадор је у разговору са Дарком Томићем, директором Школе, исказао захвалност на позиву и самој иницијативи да се грчка историја, култура и језик његују у једној основној школи у Бањој Луци. Такође је изразио жељу за наставком сарадње и понудио свесрдну помоћ приликом реализације свих наших наредних активности.

Директор је амбасадору уручио скроман и симболичан поклон – ручни рад (Змијањски вез) и „Причу која лута свиетом“, професора Тихомира Левајца, причу о страдању наших ученика у Другом свјетском рату, која је, између осталих, преведена и на грчки језик.

Захваљујемо амбасадору на посјети и радујемо се наставку сарадње.

Извјештај припремио:

проф. Александар Поповић,

наставник српског језика

Translate »