~ „Звездобројци“ по избору наших осмака ~

viber_image_2021-06-03_17-14-57

Михајло Пупин једном приликом је казао да ни он ни Никола Тесла ништа у животу не би постигли да као дјечаци ниси били загледани у вјечно, звјездано небо над собом. Посматрајући током ведрих ноћи звјездани свод нису развијали само свој ум, већ су се развијали и као личности. Постајали су добри људи. И збиља, обојица су се винула у висине, и, заједно са Милутином Миланковићем, пронашла своје мјесто у књизи „Звездобројци“ приређивача Александре Нинковић–Ташић. Наслов поменуте публикације инспирисан је старом српском ријечју „звездоброј“, која се, иначе, могла чути у Врању и његовој околини и означавала је надарено дијете, „оно које гледа у звијезде“. У књизи су сабрани текстови о одрастању из биографија ова три великана српске науке, зачињени њиховим цитатима, мудрим мислима, те сликама и цртежима умјетника Милана Туцовића.

Своје омиљене „звездобројце“ одабрали су и наши вриједни ученици осмог разреда који похађају часове додатне наставе математике. У пројекту су учествовали сљедећи ученици: Елена Миљић (Руђер Бошковић), Елена Каурин (Емилијан Јосимовић), Дајана Живковић (Димитрије Нешић), Весна Дувњак (Коста Стојановић), Николина Бојић (Михајло Пупин), Лана Бокић (Никола Тесла), Патриција Ерак (Михајло Петровић Алас), Сара Милошевић (Милева Марић), Анастасија Крндија (Милутин Миланковић) и Марко Муњиза (Војислав Андрић).

Ученици су, под менторством професорице Жељке Ђукић, своје предметне наставнице, израдили презентације о наведеним личностима из свијета математике, личностима које су свијет учиниле бољим мјестом за живот, говорили о њиховим животима, занимљивостима из биографија, раду, проналасцима и значају за човјечанство, с посебним освртом на њихове везе са умјетношћу и другим наукама (језиком, књижевношћу, историјом, филозофијом).

Наведене садржаје ученици су у уторак, првог дана мјесеца јуна 2021. године, у времену од 19.00 до 20.00 часова, представили посредством апликације Тимс, а једночасовном онлајн предавању присуствовали су чланови Актива наставника математике, физике, хемије, биологије, техничког образовања и основа информатике, заинтересовани учитељи и наставници других предмета, као и управа Школе.

Предавање је завршено констатацијом окупљених да су током излагања чули нешто ново, научили нешто што до тада нису знали, те да су ученици, заједно са својом наставницом, показали да о математици и као науци и као школском предмету постоје бројне предрасуде и да она може бити врло изазовна, интригантна и интересантна.

Садржаје припремљених презентација ученици су представили и на паноима, који су изложени у виду изложбе у холу Школе.

Омиљена мисао Николе Тесле каже: „Где је воља, ту је и умеће“. Чврсто вјерујемо да ће и други ученици имати вољу и показати спремност да припремају сличне пројекте, те да се међу ученицима који су реализовали овај скривају неки нови „звездобројци“.

Погледајте кратки видео прилог: https://youtu.be/V4GIqf5wExI

Погледајте и снимак онлине презентације на нашем youtube каналу

Online час – „Звездобројци“

 

Извјештај припремио:

Проф. Александар Поповић,

наставник српског језика и књижевности

 

 

 

 

Translate »