~Обиљежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе~

viber_slika_2021-09-17_15-41-09-090

У сриједу, 15. септембра, с обје стране Дрине, широм Републике Србије и Републике Српске постављањем застава, низом манифестација обиљежен је Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Први пут ове године и наставници и ученици наше школе потрудили су се да један час у овом дану посвете једном од најважнијих догађаја у српској историји – Пробоју Солунског фронта 1918. године и незаборавном успјеху несаломивих српских војника са силним и неустрашивим војсковођама, након чега је услиједила капитулација Аустроугарске, а касније и Њемачке.

Ученици су имали прилику, неки чак и први пут, да се упознају са великим војним акцијама храбрих војвода српске војске Живојина Мишића, Степе Степановића и Петра Бојовића.

Био је ово уједно и повод да се помену и неке друге, не мање важне личности из српске историје, а које су дале и дају немјерљив допринос у очувању српског националног идентитета од Стефана Немање, зачетника лозе Немањића, преко Светога Саве, првог српског просвјетитеља, Вука Стефановића Караџића, реформатора српског језика и правописа, Петра Кочића, Алексе Шантића, великих родољуба, који су се, на само њима знан начин, пером и писаном ријечју, борили за ослобођење свог окупираног народа, дајући и нама добар примјер.

Немогуће је било изоставити и Владислава Петковића Диса, који је могао мирно да живи и ради у Паризу, али је одабрао повратак у домовину, борбу, међутим, страда на броду у Грчкој који потапа непријатељска војска.

Мало ко је знао и за насилну смрт нашег познатог сликара Саве Шумановића, који је мучки убијен само зато што се на својим сликама потписивао ћирилицом.

Ученици су, захваљујући добрим смјерницама наставника, истраживали те активно учествовали у изради паноа, припремању презентација и текстова који су тог дана приказани те су на тај начин схватили значај познавања историје сопственог народа, као и важност очувања националног идентитета кроз оваква подсјећања и његовања културе сјећања.

Нека је вјечна слава и хвала свим овим великанима који су иза себе оставили дјела непролазне вриједности, путоказе који нам казују којим путем треба да ходимо, којим писмом треба да пишемо, а све оне које смо заборавили и нисмо поменули, обећавамо да ћемо то учинити догодине на исти дан и у годинама које нам предстоје.

Погледајте презентације ученика:

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Пробој Солунског фронта

ПРОБОЈ СОЛУНСКОГ ФРОНТА

 

 

Translate »