Свјетски дан учитеља – 5. октобар

viber_slika_2021-09-25_08-49-56

Без квалитетног образовања, стицања знања и вјештина нема ни квалитетног рада, нити могућности за обављање различитих животних професија и занимања. Стога рад учитеља треба препознати и цијенити као један од најважнијих и најодговорнијих за будућност цијелог свијета. Прилика је то, да се бар на један дан, поклони заслужена пажња за све дане, мјесеце и године које просвјетни радници проводе са садашњим и будућим генерацијама дјеце.

Ученици су својим ликовним и литерарним радовима показали колико воле и поштују своје учитеље.

Овим путем учитељима, али и свим другим просвјетним радницима честитамо Свјетски дан учитеља и желимо им успјех у даљем раду.

На данашњи дан, симболично, чланови новинарске секције су интервјуисали учитељицу која има највише радног стажа у нашој школи, Веселку Ћосић. У прилогу можете да прочитате интервју и литерарне радове ученика, али и да погледате њихове ликовне радове.

Интервју са учитељицом Веселком Ћосић

~Пуне 44 године за катедром~

УЧЕНИЦИ-НОВИНАРИ: Добар дан, поштована учитељице. Прије свега, хвала Вам на уступљеном времену. Одмах на почетку кажите нам колико година већ радите овај

племенити посао?

ВЕСЕЛКА ЋОСИЋ: Добар дан и вама. Овај посао радим већ 44 године.

УЧЕНИЦИ-НОВИНАРИ: Зашто сте одлучили да будете баш учитељ?

ВЕСЕЛКА ЋОСИЋ: Да будем учитељ помогли су ми тетак и стриц. На њихов наговор уписала сам Педагошку академију и током школовања схватила да је то један диван позив. Јако волим дјецу, строга јесам, али их волим и рад са њима ме испуњава.

УЧЕНИЦИ-НОВИНАРИ: Након толико година, да можете да вратите вријеме да ли бисте, можда, бирали неко друго занимање?

ВЕСЕЛКА ЋОСИЋ: Па након толико година не бих бирала друго занимање, опет бих ово радила.

УЧЕНИЦИ-НОВИНАРИ: Да ли је исто бити учитељ прије двадесет година и сад? Има ли разлике у генерацијама које долазе?

ВЕСЕЛКА ЋОСИЋ: То је веома лако питање. На почетку мог рада је било баш лако радити са дјецом, јер су дјеца била послушна, културна. Родитељи су доста водили рачуна о њима, а самим тим што сам радила у сеоској школи родитељи су имали времена да раде са њима и сарађују са мном и у сваком случају било је лакше радити прије него у данашње вријеме, јер се у данашње вријеме више води рачуна о писању (административним пословима) у школи, а некад се водило рачуна о учењу са дјецом.

УЧЕНИЦИ-НОВИНАРИ: Шта Вам је најлакше, а шта најтеже у овом послу?

ВЕСЕЛКА ЋОСИЋ: Најлакше ми је бити са дјецом, а најтеже са појединим родитељима.

УЧЕНИЦИ-НОВИНАРИ: Да ли сте током вишегодишњег рада у учионици имали ученике са потешкоћама у развоју и како сте се сналазили у раду са таквом дјецом?

ВЕСЕЛКА ЋОСИЋ: Нисам имала ученике са потешкоћама у развоју, али сам радила у специјалном одјељењу и углавном сам се сналазила и успијевала да им прилагодим начин рада.

УЧЕНИЦИ-НОВИНАРИ: Радили сте и у градској и у сеоској школи? Има ли разлике? Да ли је тачно да је лакше радити са дјецом из сеоских и приградских насеља?

ВЕСЕЛКА ЋОСИЋ: У овој школи сам јако дуго, а прије тога сам радила у подручним школама у Бронзаном Мајдану. Тада је било много лакше него данас. Дјеца данас имају више обавеза и некако градиво је сасвим другачије него што је некад било и у сваком случају сматрам да је дјеци некад било лакше. Данас им је тешко, више воле телефоне, пуно времена проводе уз њих…

УЧЕНИЦИ-НОВИНАРИ: Иза Вас је много година рада у учионици. Шта бисте поручили младим учитељима који су на почетку каријере и шта је најбитније у овом послу?

ВЕСЕЛКА ЋОСИЋ: У овом послу је најбитније да ученици из основне школе оду као добри људи јер дјеца су, у ствари, мали људи – људи у малом. Млади учитељи почињу да раде у сасвим другачијим условима у односу на период кад сам ја почињала. Некад није било ове модерне технологије као данас. Међутим, ако воле свој посао, онда ће га обављати без проблема без обзира на то да ли користе модерну технологију у раду или се више служе традиционалним методама рада.

УЧЕНИЦИ-НОВИНАРИ: Хвала Вам још једном што сте пристали на овај интервју.

Желимо Вам срећу и добро здравље у будућности.

ВЕСЕЛКА ЋОСИЋ: Хвала и вама. И да и ви будете живе и здраве и добре дјевојчице као што сте биле и до сада.

Разговарале: Ева Курузовић и Милица Вуклишевић

viber_slika_2021-09-25_08-49-56

viber_slika_2021-10-03_19-43-12-286

НОВИНАРСКА СЕКЦИЈА

Translate »