~ Дудл-арт, поп-арт и цртежи модних креација красе ентеријер наше школе ~

IMG_20211006_101616

Захваљујући оригиналним идејама и неизмјерној енергији наставнице ликовне културе Јелене Црнокрак Прпић ентеријер наше школе полако добија нови и модеран визуелни изглед.

Захваљујући Емилији Каурин, Теодори и Тијани Гајић и Катарини Илић, ученицама VIII 2 разреда, школски хол освјежен је новим, „живим” бојама, али и исцртан цртежима који припадају дудл-арту (doodle art), савременом умјетничком покрету који је у посљедње вријеме све популарнији међу тинејџерима. Коријен ријечи која је у његовом називу значи „шкрабати”, „шкработина”, а сам правац повезан је са цртањем маркерима. Међутим, са развојем технологије маркера, развио се и читав умјетнички правац. Иако је прича око дудл-арта почела као необавезно „жврљање” маркерима, данас имамо велики број креативаца који овај вид умјетности бирају као свој начин изражавања. Мотиви у дудл-арту су различити и разноврсни – од геометријских елемената до измишљених ликова. Није неуобичајено ни цртање према мотиву уз слободно додавање облика и ликова из маште. Осим што уљепшава простор и чини га јединственим, дудл-арт је одличан начин за отклањање стреса и поправљање расположења.

Ученици деветог разреда хол су уљепшали сликама којe припадају поп-арту (pop art), такође врло популарном и утицајном правцу у сликарству. Настао је шездесетих година двадесетог вијека, а коријене има у дадаизму и кубизму. Име правца, у дословном преводу, значи „популарна умјетност”, а циљ ових умјетника није стварање нових представа ствари већ софистицирани, иронични умјетнички коментар о појавама које намеће масовна култура, уједно се поигравајући са раније постављеним границама присутности небитног и баналног у „високој” умјетности. Карактеристично за све умјетнике поп-арта је коришћење технике колажа.

Аутор постављених цртежа модних креација је Михајло Малинић, ученик VII 3 разреда. Михајло на овој врсти цртежа интензивно ради од шестог разреда, а у својој колекцији до сада их има преко осамдесет. Свакодневно усавршава своје цртачко умијеће, а таленат не показује само у поменутом маниру већ и у другим темама и техникама. Ускоро ћете бити у прилици да на сајту Школе прочитате и интервју који ће са нашим јединственим и талентованим Малинијем урадити чланови Новинарске секције.

И да, цртежи које видите на фотографијама чекају свој наставак, као и прича о талентованим ученицима наше школе који несебично уљепшавају простор у којем они и њихови пријатељи проводе своје најљепше основношколске дане.

Припремио:

Проф. Александар Поповић,

наставник српског језика

Translate »