~ Хаику поезија у оквиру „Дана читања” ~

2021-11-22-17-27-48-435

Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске већ пету годину организује кампању „Читајмо заједно”, а са циљем популаризације књижевника, књижевности, културе читања и развоја читалачке публике од најранијег узраста. Слоган овогодишње кампање је: „Да не останемо без ријечи”.

У оквиру кампање у Републици Српској установљени су „Дани читања”, под окриљем којих школе и библиотеке, у оквиру наставних и ваннаставних активности, треба да реализују различите садржаје чији је задатак популаризација књижевности.

У склопу наведене кампање ученици одјељења VI 1 и VI 2 у нашој школи, уз помоћ и подршку професора Александра Поповића, наставника српског језика, одлучили су да се упусте у праву авантуру и пишу хаику поезију, те су одлично одговорили на изазов који су поставили испред себе.

Хаику пјесник не описује, већ само биљежи утиске, досљедно поштујући форму која подразумијева три стиха са по пет, седам и пет слогова. Он даје наговјештај, слутњу, својеврсну скицу, а на сваком читаоцу пјесме је да „урони” у њен свијет, заврши поједине слике и на тај начин и сам учествује у њеном стварању.

Хаику поезија је, као и остали аспекти јапанске културе са којом су се ученици током писања, такође, упознали, дубоко прожета зеном. Највећим јапанским хаику пјесницима сматрају се Bashô, Buson, Issa и Shiki.

Уз помоћ ученика одјељења VIII 2 и чланова Рецитаторске секције, који ће говорити стихове оригиналне хаику поезије, пјесме су у петак, 19. 11. 2021. године, изложене у холу Школе, а њихови аутори у наредном периоду трудиће се да остале ученике и наставнике упознају са тајнама и дубокоумношћу ове врсте поезије, али и да истражују о Јапану, његовим географским и природним обиљежјима, историји, култури, умјетности, књижевности и језику. Своја сазнања преточиће у изложбу.

Извјештај припремиo:

Проф. Александар Поповић,

наставник српског језика

Translate »