~ Читајмо заједно – екстензивно читање у одјељењима VIII 1 и VIII 2 ~

IMG_20211202_123327

Читање је, без обзира на то што представља једну од четири главне вјештине приликом учења језика, једна од активности која се најчешће занемарује од стране ученика. Очигледно је да је већини људи читање потребно, али и да данашња школа тешко проналази пут у формирању читалаца. Иако је читање неизмјерно вриједна људска активност, нису сви његови типови једнаки. Један од стилова читања јесте и екстензивно читање. Оно подразумијева читање послије кога не слиједи анализа и тумачење прочитаног.

Са овим обликом читања упознали су се и ученици одјељења VIII 1 и VIII 2. Они су одабрали књиге по сопственом избору, а предност су дали новијим насловима у свијету издаваштва. Ученици су успјели пронаћи штива која одговарају њиховим интересовањима, а како је изгледао њихов сусрет са овим начином читања, погледајте на фотографијама.

На крају подсјећамо да су релевантне студије показале да читање смањује ниво стреса боље од слушања музике, конзумирања чаја и шетње. И зато – књигу у руке, опустите се и уживајте у чарима писане ријечи!

Припремио:

Проф. Александар Поповић,

наставник српског језика