ЕНЕРГИЈА, ЈУЧЕ ДАНАС СУТРА

6

Снага вјетра, сунца, воде, снага цијепања атома, снага вулкана…енергија свемира и ми, мали попут најситнијих честица универзума, настајемо , откривамо, истражујемо и стварамо.

И ништа, и ничег од тога не би било данас, у овој нашој причи, да изнад свега не стоји знање и умијеће.
Јединствена прича о енергији коју је покренула наставница математике, Жељка Ђукић, почела је свој „енергетски ток“. Уз помоћ и моћ науке и свега што могу да објасне и докажу сазнања из физике, хемије, биологије и географије, удружене са моћном архитектуром и математичким законима и правилима, настала је прича „ Енергија јуче, данас, сутра“.
Ученици осмих разреда, уз подршку наставника биологије, хемије, физике, биологије, географије , информатике и техничког образовања, кренувши од идеје наставнице Жељке, својом презентацијом представили су централну улогу енергије у одрживом развоју. Такође, ученици су урадили плакате и позивнице у програму за графички дизајн Inkscape.
Занимљиве приче о могућностима дизајна запањујућег распореда снага вјетра, воде, сунчеве енергије, хемијских и физичких процеса који се дешавају унутар атома и још много тога нашле су се испричане сликом и ријечју у презентацији наших ученика.
Да ли сте знали да постоји трговачки центар у чијем се склопу налазе три вјетрењаче, које помоћу турбина, енергију вјетра претварају у елекртричну и на тај начин обезбјеђују 15% енергије за центар, што би било довољно за 300 домаћинстава?
Да ли сте чули за соларни штедњак и соларни бојлер?
Јесте ли знали да поред вјетра, солара, геотермала, хидраулике као познатих обновљивих извора енергије, постоји и биогас који се извлачи из органског отпада као облик чисте и обновљиве енергије?
Удружена „енергија“ наших ученика и наставнице Жељке Ђукић, „трансформисала“ се од идеје до реализације и засигурно ће се наставити развијати и обнављати, истражујући и даље обновљиве изворе енергије.

23 ставка(e) « од 23 »