НАШИ МАЛИ ИСТРАЖИВАЧИ И ЛАНОЛИН

lalnolin

Да ли сте чули за ланолин, његов значај и употребу? Ако нисте, упознаћемо вас уз помоћ истраживачког рада наших ученика и открити вам тајну ланолинске приче.

Овце се већ одавно не могу видјети у нашој близини, али на пропланцима наших села чобани и дан данас уз помоћ паса, путују са својим стадима ка зеленим пашњацима. Колико вас се сјећа правих вунених чарапа и џемпера које су исплеле наше баке у зимским вечерима? Колико вас је имало прилику осјетити топлину праве вуне…овчије? У поплави синтетичких текстилних материјала, нестало је оних правих, исконских вриједности, које су вас чувале од влаге, зиме или вјетра. Управо ланолин, који се налази скривен у том благу, „овчијем руну“, својим хемијских саставом штитио нас је од влаге. Није баш једноставно доћи до њега.

Због тога је наша школа на позив за присуство у пројекту „RM@schools“ (Summer school “ Materials without borders 2023″ in Bosnia and Herzegovina) који има за циљ да се ученицима у што ранијем узрасту привуче пажња ка сировинама у Европи и према наукама о материјалима уопште: хемија, геологија, рударство, инжењерство, екологија, технологија…., имала своје преставнике. Наставница Жељка Ђукић са ученицима Михајло Савановић, Ева Курузовић, Миа Курузовић и Лана Срдија чинили су тим који је у периоду од 21.8. до 28.8. на ПМФ, студијски програм хемија, био дио истраживачког пројекта.Пројекат са ланолином у главној улози. Бивша ученица наше школе Марија Стојаковић,као ментор наше екипе подстакла је својим примјером, знањем и умијећем реализацију пројекта. Пратећи њен рад наш тим изводио је експерименте у лабораторији као и прорачуне неопходне за саму реализацију. Сав свој рад, наши ученици представили су презентацијом на енглеском језику. Излагали су пред универзитетским професорима, студентима, представницима министарства. Поред наше школе представили су се ученици из Градишке, Фоче и Италије.

Задовољство их је било слушати, а као потврда тога је и награда.Комисија која је пратила рад свих тимова одлучила је да ПРВО МЈЕСТО у овој љетној школи,за најбољи пројект, припадне ЈУ ОШ „Ђура Јакшић“, Бања Лука. Ланолин више није тајна, а искуства стечена у овом пројекту Михајло, Ева, Миа, Лана и наставница Жељка ,подијелиће са свима нама.

Поред лабораторијског и истраживачког рада ,дружење са вршњацима који дијеле иста интересовања било је саставни дио овог пројекта. Љепоте Љубачева и етно села „Љубачке долине“ остаће им дуго у сјећању јер кажу ко год да је чуо и осјетио шапат с планине Осмаче , дуго га носи у срцу и души. Љепота и богатсво природе, њена очуваност урежу се у памћење.

Обиласком рудника жeљеза у Омарској, имали су прилику видјети највећи рудник гвожђа на Балкану, који поштујући стандарде „зеленог рударства“ успјешно послује. Дружили су се и упознали технологију производње фасада у великој фабрици „Колорит“, Бања Лука,гдје је производна линија високо аутоматизована и роботска.

Наставници Жељки и ученицима честитамо на учешћу у овом пројекти и постигнућу.

22 ставка(e) « од 22 »