~ Час грчког језика ~

IMG_20211119_101757

У току ове календарске године у више наврата организовали смо и учествовали у реализацији различитих активности које су за циљ имале упознавање наших ученика и наставника са љепотама Републике Грчке, грчком митологијом, историјом, културом, језиком и књижевношћу.

Најприје смо поводом 9. фебруара, Свјетског дана грчког језика, припремили занимљиву и садржајну изложбу. Уколико раније нисте били у прилици, текст о изложби можете прочитати на нашем сајту помоћу сљедећег линка:

Свјетски дан грчког језика

Поводом поменуте изложбе Школу је посјетила и Његова Екселенција, господин Димитриос Папандреу, амбасадор Републике Грчке у Босни и Херцеговини, о чему сте, такође, већ могли читати на сајту:

http://osdjurajaksicbl.org/?p=6202.

Запослени у нашој школи учествовали су, затим, и у организацији и реализацији литерарно-кулинарске радионице „По рецепту књижевника 3”, која је била посвећена грчкој гастрономији и књижевности. До више информација о наведеном догађају можете доћи посредством наредног линка:

http://osdjurajaksicbl.org/?p=6264.

На трагу наведених активности, одлучили смо да нашим ученицима понудимо могућност да науче основе грчког језика, који не познаје велики број њихових суграђана. Први час Тања Вујичић, наш педагог, одржала је ученицима одјељења VIII 2.

На овом часу било је говора о географским обиљежјима и природним карактеристикама Републике Грчке, обичајима и навикама њеног становништва, а ученици су научили и основе споразумијевања на грчком језику.

Са одушевљењем су прихватили идеју да наставе са учењем новог језика, изразили жељу да на наредним часовима уче о гастрономији Грчке, лексици за означавање хране и пића, те увјежбају комуникацију и сналажење у граду, ресторану и на плажи. Такође су договорене активности којима ће сљедеће године бити обиљежен Свјетски дан грчког језика.

Захваљујемо Тањи, која са нашим ученицима несебично дијели своје знање грчког језика, али и љубав према овој топлој земљи и пријатељском народу.

Извјештај припремио:

Проф. Александар Поповић,

наставник српског језика

Translate »